Is het CvTE valide? Inspectie zegt ‘ja’

Is het CvTE valide? Inspectie zegt ‘ja’

Een draadje over hoe de Inspectie Onderwijs het CvTE de hand boven het hoofd houdt. 

De Inspectie houdt toezicht op het CvTE, in driejaarlijkse onderzoeken.  Het laatste onderzoek is van september 2020, gerapporteerd op 20 januari 2021 https://twitter.com/onderwijsinsp/status/1351810812332138500 

Ik vind het altijd weer spannend, want hoe gaan betrokkenen om met het evidente probleem dat het CvTE geen testpschologische expertise in huis heeft, en de Inspectie kennelijk evenmin?  Want dat is de ‘core business’ van het CvTE, toch?  Hoewel ik moet toegeven dat de logisiek van het organiseren van al die examens best een enorme uitdaging is, alle respect daarvoor, maar het is niet voldoende voor borging van de kwaliteit van examens. 

Uit het Inspectie-rapport: “In de vierde plaats kan het CvTE de deugdelijkheid van de validiteit, de betrouwbaarheid en van de normering van de centrale examens op een overtuigende manier aantonen.” 

Werkelijk? Het fiasco van de #rekentoets valt in deze periode. Geen woord erover.  #parlementair_onderzoek 

Het CvE, later het CvTE, is van begin af aan mede verantwoordelijk voor de #rekentoets.  Wegens gebrek aan validiteit compleet geflopt (na een investering van een half miljard), na vele vroegtijdige waarschuwingen ook.  Dat vraagt toch om een verklaring? Niet dan?

De Inspectie knijpt een oogje dicht.  Kan, wat de Inspectie dan wél heeft opgeschreven, de toets van serieuze kritiek kan doorstaan?  Het CvTE heeft in de #rekentoetsaffaire laten zien een krom idee van validiteit te hebben: procedures correct uitvoeren! https://www.cvte.nl/documenten/magazines/2012/11/01/rekentoetsen-vo-wel-degelijk-valide

Net als in de toeslagenaffaire zien we bij de #rekentoetsaffaire een keten van instituties die falen.  Het CvTE heeft het zelfs gepresteerd een WOB-verzoek om openbaar maken van de vragen in de #rekentoets (onderdeel van de eindexamens!) te blokkeren met beroep op landsbelang.

Wat is validiteit dan wel, Ben? Zie daarvoor de leidende publicatie: de Standards. 

Of, voor NL, de bewerking in de Cotan Richtlijnen 1988, hfdst 8 Toetsen. http://ben-wilbrink.nl/Richtlijnen_Toetsgebruik_in_het_onderwijs.pdf… Ik mocht eraan meewerken, evenals Wynand Wijnen. Ik zal mijn dossier daarover toch maar bewaren. 

PM. In twee blogs, die in de evaluatieperiode van de Inspectie vallen, heb ik nog eens uitgemeten wat het tekort aan testkennis bij het CvTE zoal inhoudt https://benwilbrink.wordpress.com/2017/09/20/examenonrecht-en-effet/ en https://benwilbrink.wordpress.com/2017/11/20/arresteren-van-bij-het-cvte-kiezen-deel-1-feiten/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s